Haine de firma

Ghid online de haine, încălțăminte și accesorii de firmă. Aici prezentăm colecții noi ale unor case de modă cu renume.Lenjeria intimă

3 December, 2009 (17:21) | Moda | Scris de:

Daca vorbim de haine nu trebuie sa neglijăm lenjeria intimă, chiloței colorati, jartiere de piele, sutiene din latex, costum de servitoare ..etc, ce se gaseste peste tot in orice culoare sau din orice material doriți. Pentru a intelege vârsta lenjeriei intime și cât de mult a evoluat trebuie sa facem o incursiune in istoria ei de-a lungul anilor. In ultimele sute de ani moda feminină a suferit schimbări radicale și odată cu ea și lenjeria.

lenjerie

In trecut (poate ati vazut si in filme ) sa porți lenjerie intimă era un chin, chiar periculos și bizar în comparație cu creațiile sexi și elegante ce se poartă azi. In trecut femeile de pe insula Creta purtau un corset foarte strâmt făcut din oase pentru a-și ridica și scoate pe dinafara foarte mult sânii, un fel de push-up antic. Arătarea sănilor însemna abilitatea femeilor de a da viața unui copil. Romanii nu purtau nimic pe sub faimoasele robe, ocazional foloseau un gen de chiloți sau o… aparatoare a organelor genitale numită – subligaculum, iar femeile iși acopereau sânii cu o bucată de material numită – strophium, lucru dovedit de fresca de pe pereți din Villa Romana del Casale (din secolul 4, Piazza Armerina, Sicila), unde erau pictați romani făcănd gimnastică cu parțile intime acoperite. Tot în Imperiul Roman, găsim aici ceea ce mulți numesc strămosul tricoului – o camasă purtată pe sub ținuta principală, pentru a nu transpira sau îmbiba de uleiuri corporale haine-le de suprafață. Chiar dacă hainele de suprafață nu erau spălate foarte des, camasuța era regulat. In timpurile medievale aceste cămași erau mulate pe corp și turteau sânii femeilor pană aproape nu se mai vedeau, mulți numesc perioada: – Era negării sexualitații.

corset renascentist

In era Renascentistă putem considera că a renăscut și lengeria intimă cu forme foarte atractive, exceptând chinurile prin care treceau pentru a obține forma de clepsidră care le definea pe femei. Multe femei erau foarte voluptoase, dar tot erau obligate să poarte corsete foarte strâmte, chiar periculoase. Fiind la modă în Anglia și Franța, corsetul, a devenit la scurt timp un trend și în Italia. În secolul 18 a intrat pe scena modei decolteul, facut pentru infrumusețarea trupului și a ținutei. Cu toate că în continuare corsetele se faceau din oase de balenă, o mișcare inteleaptă a fost facută – decorarea corsetelor cu dantelă, broderie sau fundițe, iar datorită doctorilor ingrijorați de starea de sanătate a pacientelor au apărut modele de lenjerie ceva mai lejere. Un secol mai târziu a inceput revoluția lenjeriei – modele mai scurte, mai lejere și ușor de purtat au început sa iși facă apariția. Asa a apărut primul suport normal pentru sâni – brasiera, model patentat de Mary Phelps Jacobs.

brasiera

In secolul 19 au apărut și ciorapii susținuți de jartiere și suspensoare, ce se atașau la corset. Când bărbații au plecat în război (Primul Razboi Mondial) iar femeile au devenit stalpii familiei și trebuiau să lucreze, lenjeria intimă a inceput sa se bazeze mai mult lejeritate și suport decat pe design și aparențe. In anii 20 corsetele și-au văzut sfarșitul, trupul femeii nu avea nevoie de curbe, se purtau cămași sau rochii lipsite de sexualitate. O decadă mai tarziu sânii lasați nu mai erau la modă și așa s-a nascut sutienul. Fibra elastică inventată de Dunlop Rubber, a fost introdusă în crearea lenjeriei intime, pentru o mai bună croire a modelelor pe măsuri. In 1935, bunicul lui Guia La’Bruna a înființat o fabrică de lenjerie intimă în Turin, un brand ce menține traditia în crearea lenjeriei de calitate. In America anilor 40 a apărut așa numitul sutien push-up, si Frederick Mellinger și-a deschis propria companie într-un mic spațiu din Manhattan, un an mai târziu s-a mutat la Hollywood și așa a luat naștere magazinul de lenjerie din oraș. Era pentru prima oară când lenjeria se facea de placere nu practicalitate, iar modelele lui Frederick erau faimoase printre vedetele de la Hollywood.

frederick

In ciuda miscării revoluționiste ,,Women’s Liberation Movement,, din anii 60 când și-au ars sutienele în vazul lumii, sutienul a rămas în centrul atenției. In Italia o femeie, Ada Masotti, a început sa faca corsete pentru o clientela bogată, așa a luat naștere brandul ,,La Perla,, una dintre cele mai faimoase și de calitate producătoare de lenjerie intimă din lume. In anii 90 Frederick Mellinger cu brandul său Frederick’s of Hollywood și Victoria’s Secret au devenit cele mai cunoscute nume in materie de lenjerie din America. Astazi lenjeria intimă este gasită sub orice formă și culoare, nu este de mirare că cea mai apreciată invenție a fost cea a chilotului tanga, cei de la Victoria’s Secret au vândut în 2002 peste 20 de milioane de perechi. Așteptăm cu nerabdare viitoarele creații ale designerilor în materie de lenjerie intimă, pană atunci insă, nu uitati sa fiți sexy. Intr-un articol viitor vă pun la dispoziție o serie de magazine online de lenjerie intimă.

lenjerie-intima

Daca ti se pare acest articol interesant sau folositor, poti sa pui un link spre el.
Doar copiezi acest cod oriunde doresti la tine in pagina (Ctrl+C)
Linkul va arata asa:: Lenjeria intimă

Write a comment